Πρόσφατα

To WESS αλλάζει τον χάρτη του enduro

H ανάπτυξη που γνωρίζει παγκοσμίως το Hard Enduro με δεκάδες αγώνες και τεράστιο ενδιαφέρον από εταιρείες και φίλους του αθλήματος, απαιτούσε μια κίνηση που θα έβαζε, τους όλο και περισσότερους extreme αγώνες, σε μια τάξη ή μια σειρά. Οι πρώτοι που προσπάθησαν να το κάνουν ήταν οι Ισπανοί με το World Hard Enduro Series – WHES, μια κίνηση από την ισπανική ιστοσελίδα enduropro, βάζοντας μια σειρά 18 αγώνων Hard Enduro σε μια βαθμολογία όπου ο αναβάτης που θα συγκέντρωνε τους περισσότερους βαθμούς θα κέρδιζε το έπαθλο.

Η ιδέα ήταν καλή, μάλιστα τόσο καλή που μεγάλοι χορηγοί αυτών των αγώνων αποφάσισαν να την αντιγράψουν για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα αλλά και για να προωθήσουν περισσότερο αυτό το είδος των αγώνων. Έτσι φτάσαμε στο World Enduro Super Series – WESS ένα πρωτάθλημα με οχτώ από τους κυριότερους αγώνες Hard Enduro στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.  Δυστυχώς το WHES που είχε ακόμα περισσότερους αγώνες και όχι μόνο στην Ευρώπη, δέχτηκε πιέσεις από συγκεκριμένο χορηγό βγάζοντας τελικά από το φετινό ημερολόγιο τους αγώνες που χρηματοδοτούσε. Ο ανταγωνισμός δύο θεσμών WESS VS WHES δεν θα βοηθούσε το Hard Enduro στην παρούσα φάση και οι Ισπανοί αποφάσισαν να κάνουν πίσω, αποσύροντας την ιδέα του WHES. Ο τελευταίος που κατάφερε να πάρει το έπαθλο WHES ήταν ο Mario Roman. Φέτος την πειραματική βαθμολογία του WESS κέρδισε ο Graham Jarvis αλλά από την νέα σεζόν θα έχουμε επίσημη ενημέρωση και κανονισμούς για το πως θα διεξαχθεί αυτό το πρωτάθλημα.

Φυσικά αυτή η κίνηση έχει και μελλοντικούς στόχους, και δεν είναι άλλος από το να υιοθετηθεί από την FIM και να χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro. Αυτό μάλλον το γνωρίζουν και οι μεγάλες εταιρείες όπως η KTM – Husqvarna και έσπευσαν πρώτες μετά την ανακοίνωση του WESS να δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Η ΚΤΜ ανακοίνωσε πρόσφατα τους Taddy Blazusiak, Josep Garcia, Jonny Walker, Cody Webb και Nathan Watson ενώ η Husqvarna θα ρίξει στο πρωτάθλημα τους Colton Haaker, Graham Jarvis, Alfredo Gomez και Billy Bolt.

Το Hard Enduro έχει βρει την φόρμουλα της επιτυχίας στον κόσμο των χωμάτινων αγώνων κινούμενο συνέχεια ανοδικά, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο ανάμεσα στα αγωνίσματα του enduro.