Πρόσφατα

Συνέντευξη Graham Jarvis

O Graham Jarvis ήρθε στην Ελλάδα σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για αυτόν από το Enduro Club Θήβας, με ένα σχολείο και μια enduro-βόλτα υπό την ονομασία Enduro Festival Thivas. Ο θρύλος του παγκόσμιου Hard Enduro, απλός και κοινωνικότατος ανταποκρίθηκε άριστα στις υποχρεώσεις ενός πραγματικού super star του enduro προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση. Το enduronews.gr ήταν εκεί, και δεν θα μπορούσε να μην έχει μια αποκλειστική συνέντευξη του Βρετανού πολυνίκη στο Hard Enduro.

Graham ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Hard Enduro;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτού του είδους τους αγώνες το 2006. Τότε βέβαια δεν ήταν τόσο μεγάλοι και τόσο γνωστοί. Πρέπει να υπήρχαν δύο ή τρεις μεγάλες διοργανώσεις εκείνη την εποχή. Φυσικά δεν ήταν και τόσο δημοφιλείς γιατί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν στους αγώνες enduro και θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν στην αρχή να συμμετέχεις σε αυτές τις διοργανώσεις χωρίς να σε στηρίζουν μεγάλοι χορηγοί.

Πως και ασχολήθηκες με ένα σπορ που δεν ήταν τόσο δημοφιλές τότε, αφήνοντας τους αγώνες trial που πήγαινες καλά και είχες χορηγίες;
Στην Αγγλία είχαμε αγώνες περίπου τέτοιου είδους. Ήταν συνήθως μεγάλοι αγώνες trial, σε διάφορες μορφές όπως το Six Days Trials που γίνεται στην Σκωτία. Μου άρεσαν αυτοί οι αγώνες που είχαν μεγάλη διάρκεια και δεν βασιζόντουσαν απλά σε ποινές και χρονομέτρηση. Μου έβγαινε καλύτερα, να πηγαίνω γρήγορα σε μια δύσκολη διαδρομή. Το enduro ήταν σχετικά απλό για εμένα έχοντας την εμπειρία από το trial και μου άρεσε περισσότερο να συμμετέχω σε αυτούς τους αγώνες από όλους τους υπόλοιπους. Βέβαια όλα ξεκίνησαν σταδιακά. Συμμετείχα σε αρκετά scramble και σε τοπικούς αγώνες enduro στην Αγγλία, διάρκειας 2.5 ωρών. Δεν με ενδιέφερε αν θα είχα χορηγούς, το έκανα επειδή μου άρεσε και γιατί πέρναγα καλά.

Τώρα πως νιώθεις που το σπορ μεγάλωσε τόσο πολύ;
Είναι φανταστικό, το σπορ που αγαπάω έχει μεγαλώσει τόσο πολύ και το παρακολουθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει αναγνωριστεί και είμαι χαρούμενος που πήρε αυτή την εξέλιξη γιατί σχεδόν ήμουν από την αρχή αυτής της πορείας.

Μέσα σε όλη αυτή την πορεία του Hard Enduro αλλά και την δική σου είσαι πλέον ο θρύλος του αθλήματος. Πως νιώθεις γι’ αυτό; 
Είναι πολύ ωραίο αλλά δεν το σκέπτομαι και πάρα πολύ. Συνήθως επικεντρώνομαι στον επόμενο αγώνα, στην προπόνηση μου και πως μπορώ να βελτιωθώ. Όταν όμως έρχομαι σε διοργανώσεις όπως αυτή που είμαστε σήμερα, συνειδητοποιώ πόσο έχει μεγαλώσει το άθλημα και πόσοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν αυτά που κάνουμε. Είναι εκπληκτικό!

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το EnduroGP να έχει προβλήματα, με όλο και περισσότερες ομάδες να αποσύρονται από το πρωτάθλημα. Πιστεύεις ότι το μέλλον του enduro είναι το Hard Enduro;
Πιστεύω ότι τα δύο αθλήματα μπορούν να συνυπάρχουν αν φυσικά ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το EnduroGP. To Hard Enduro νομίζω ότι έχει το πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή γιατί είναι σχετικά απλό. Είναι αγώνες με αρχή και τέλος και είναι εύκολο να το παρακολουθήσει ο θεατής, να καταλάβει τι γίνεται χωρίς να χρειάζεται να βλέπει χρόνους κτλ. Επίσης στο Hard Enduro μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει. Οι αγώνες έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα επίπεδα των οδηγών.

 

Ποιος είναι ο δυσκολότερος αγώνας Hard Enduro που έχεις συμμετάσχει;
Η αλήθεια είναι, ότι όλοι οι αγώνες είναι διαφορετικοί και έχουν την δική τους δυσκολία. Για παράδειγμα το Erzberg είναι το πιο δύσκολο από πλευράς τεχνικής αλλά σχετικά μικρό καθώς οι πρώτοι οδηγοί το τερματίζουν σε περίπου 2.5 ώρες. Από την άλλη έχεις το Romaniacs, που είναι τέσσερις, πραγματικά μεγάλες ημέρες φτάνοντας τις 7-8 ώρες ανά ημέρα, και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μεγάλους σε ηλικία όπως εγώ! Αλλά είναι καλό που έχουμε τόσο διαφορετικούς αγώνες, γιατί κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός.

Ποιο πιστεύεις είναι το δυνατό σου σημείο έναντι του ανταγωνισμού;
Νομίζω ότι είμαι λίγο καλύτερος από τα νέα παιδιά στα τεχνικά κομμάτια. Είναι τόσο έντονος ο ανταγωνισμός που η τεχνική με έχει βοηθήσει να καλύψω την διαφορά σε άλλους τομείς που υστερώ σε σχέση με τα νέα παιδιά. Έχουν όμως γίνει τόσο καλοί τα τελευταία χρόνια που και σε αυτόν τον τομέα δεν μπορώ να πω ότι έχω πλεονέκτημα. Στην τελική, είναι σε τι μέρα θα βρεθείς εσύ και ο ανταγωνισμός και αυτό είναι που καθορίζει αν θα κερδίσεις ή όχι.

Μετά από εδώ τι θα ακολουθήσει;
Μετά από την Ελλάδα θα πάω σε μια άλλη εκδήλωση στον Άγιο Δομίνικο στα τέλη Απριλίου και μετά ξεκινάμε τον Μάιο με τον πρώτο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος WESS στην Πορτογαλία και τον αγώνα Extreme XL Legares. Φέτος έχω σκοπό να κάνω μόνο τους καθαρά, Ηard Enduro αγώνες. Δεν θα ακολουθήσω ολόκληρο το πρωτάθλημα WESS. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο για τους νέους αθλητές να κάνουν τους γρήγορους αγώνες του πρωταθλήματος από ότι εγώ. Θέλω να κάνω λιγότερους αγώνες φέτος και έχω επιλέξει αυτούς, που έχω περισσότερες πιθανότητες να κερδίσω.

Πέρσι ήταν η πρώτη επίσημη διοργάνωση του παγκόσμιου πλέον θεσμού, World Enduro Super Series. Πως σου φάνηκε σαν ιδέα και σαν διοργάνωση;
Μου άρεσε αρκετά. Είναι ένας θεσμός που φέρνει διαφορετικούς αναβάτες enduro σε ένα πρωτάθλημα δίνοντας τους την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητες τους σε τουλάχιστον έναν ή δύο αγώνες. Είναι όπως είπες παγκόσμιος θεσμός πλέον και το παρακολουθούν περισσότεροι φίλοι του αθλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο.

Και τώρα η ερώτηση που αρκετός κόσμος θέλει να απαντήσεις. Πόσα χρόνια ακόμα σκοπεύεις να αγωνίζεσαι στο Hard Enduro;
Κοίταξε, πρόσφατα υπέγραψα συμβόλαιο για ακόμα δύο χρόνια και ελπίζω να είμαι γερός και δυνατός να μπορέσω να βγάλω αυτές τις δύο χρονιές. Τώρα για το πότε θα σταματήσω η απάντηση είναι εύκολη…όταν σταματήσω να το απολαμβάνω.